Actuele Column: Jonge Ouders

23-04-2011

logo gooi en eemlanderlogo nhdlogo leidsch dagbladlogo haarlems dagblad


 

De Ombudsman van De Gooi- en Eemlander vroeg notaris Dirk Doude van Troostwijk om een aantal actuele zaken in het notariaat toe te lichten in de vorm van een column: Bericht van de Notaris. De columns verschijnen in vier dagbladen en natuurlijk ook hier:

Jonge Ouders

Vignet columnVeel mensen denken dat een testament alleen bedoeld is om de erfenis te verdelen. Maar er zijn nog tal van andere zaken die via een testament bij de notaris effectief geregeld worden. Tegen de gedachte dat het maken van een testament iets voor later is, als je oud bent, is wel iets in te brengen. Het is natuurlijk niet leuk om op jonge leeftijd bij het komende overlijden stil te staan. Daar wil je nou eenmaal liever niet over nadenken, want het is hopelijk nog ver weg. Maar je kunt het vergelijken met een brandverzekering. Iedereen heeft hem en hij is maar zelden nodig. Maar als uw huis afbrandt, is de verzekering een geluk bij een ongeluk. Zo is het ook met het testament. Goed om het geregeld te hebben.

Ook jonge ouders kunnen onverwacht en plotseling overlijden, terwijl de kinderen nog jong en onvolwassen zijn. Juist vanwege dergelijke noodgevallen is het belangrijk tijdig na te denken over de vraag wie dan voor de kinderen gaat zorgen en hoe het vermogen voor de kinderen beheerd wordt. Het is belangrijk om nu al vast te stellen wie de voogd wordt en dus de opvoeding en verzorging van de minderjarige kinderen op zich neemt, na het overlijden van beide ouders. Als er niets geregeld is, mogen beide families van de overleden ouders hun zegje doen, heeft de Raad voor de Kinderbescherming een rol en bepaalt uiteindelijk de rechter naar wie de kinderen gaan. Om dit te voorkomen is het verstandig in een testament een voogd te benoemen.

Vanaf hun achttiende jaar mogen kinderen beschikken over hun erfenis Vaak is het nuttig om het vermogen van de kinderen te laten beheren tot ze bijvoorbeeld 25 jaar zijn. Veel kinderen hebben tussen hun achttiende en vijfentwintigste nog niet hun definitieve plek in de maatschappij gevonden. Daarom is het goed om iemand te benoemen die in financiële zin een oogje in het zeil kan houden.

Voor mensen die getrouwd zijn is er een wettelijke langstlevende regeling. Dus als één van beiden overlijdt, kunnen de kinderen geen aanspraak maken op de erfenis. Het bezit, het huis, het kapitaal gaat over op de partner. Maar let op: voor ongehuwden geldt deze regeling niet. Dus wil je als ongehuwde partners beschermd worden tegen aanspraken van je kinderen, dan zul je een testament moeten maken, waarin dit geregeld is. Voor veel ouders is het na een echtscheiding van hun kind niet de bedoeling dat hun ex-schoonkind meedeelt in hun erfenis. Dit kan voorkomen worden door een bepaling dat de erfenis bij een eventuele echtscheiding alleen voor de eigen kinderen is en niet voor de schoonkinderen. Deze regeling wordt veelzeggend omschreven als de anti-schoonzoonclausule. Geen goede benaming eigenlijk, want met deze regeling worden de kinderen juist geholpen. Alles wat op papier vastligt, voorkomt immers vaak pijnlijke discussies na een overlijden.

Mr. Dirk Doude van Troostwijk,
Notaris te Bussum.

Klik hier voor de Ombudsman
logo gooi en eemlander


Terug naar het nieuwsoverzicht