Actuele column: Het vertrouwen van de notaris

21-10-2009

logo gooi en eemlanderlogo nhdlogo leidsch dagbladlogo haarlems dagblad


De Ombudsman van De Gooi en Eemlander vroeg notaris Dirk Doude van Troostwijk om een aantal actuele zaken in het notariaat toe te lichten in de vorm van een column: Bericht van de Notaris. De columns verschijnen in vier dagbladen en natuurlijk ook hier:

1. Het vertrouwen van de notaris

Vignet columnBinnenkort is het tien jaar geleden dat de nieuwe Notariswet in werking trad. De komst van die wet was goed voor de consument. De vaste prijsafspraken werden losgelaten, wat over het algemeen er voor gezorgd heeft dat de tarieven van de notaris omlaag zijn gegaan. De notaris is nu goedkoper dan tien jaar geleden. Dat kan van de prijzen van de meeste andere dienstverleners niet gezegd worden.

De komst van de Notariswet was ook goed voor de notaris. Hij werd naast openbaar ambtenaar, benoemd bij koninklijk besluit, ook meer ondernemer. Het notariaat werd door de nieuwe wetgeving en de marktwerking een stuk transparanter en flexibeler en het werd lonend voor de notaris om een stapje harder te gaan lopen dan zijn collega.

Desondanks is de notaris de laatste tijd regelmatig in het nieuws en vaak niet met de meest positieve berichten. Zijn de cliëntengelden nog wel veilig bij de notaris in deze crisistijd? Kan zijn tarief niet fors naar beneden? Krijgen we straks een uitgekleed doe-het-zelf notariaat?

Als jonge notaris, deels nog opgeleid onder de oude notariswet met de vaste tarieven, denk je uiteraard over dit soort dingen na. Een van de kernwoorden daarbij is: vertrouwen. En over het algemeen heeft de maatschappij een groot vertrouwen in het notariaat. Zoals in elke beroepsgroep gaat er wel eens iets fout, maar het blijven incidenten. Van structureel wantrouwen is geen sprake.

Het volgens mij terechte vertrouwen, is denk ik gebaseerd op het feit dat de notaris al zeer lange tijd voor veel mensen zekerheid biedt bij zaken die men vastgelegd wil hebben. Zekerheid, dat krijg je bij de notaris.

Waarom staat het vertrouwen in diverse publicaties dan toch ter discussie? Dit heeft voor een klein deel te maken met het feit dat onder toenemende druk van de vrije markt een beperkt aantal notarissen het op zijn zachtst gezegd niet meer zo nauw met de regels neemt. Maar het ligt volgens mij veel meer aan het beeld dat notarissen in de maatschappij oproepen: Ze zijn een beetje stoffig, ze lijken makkelijk geld te verdienen, ze werken traag, enzovoorts. Notarissen hebben dit beeld gedeeltelijk aan zich zelf te wijten. Een notaris in een snel pak, die in zijn Porsche-cabrio over de snelweg scheurt is net zo min maatgevend voor al zijn collega’s als ik dat ben, als ik op mijn bakfiets door Bussum rijd. Wat in mijn ogen de belangrijkste oorzaak van het slechte imago is, is dat de notaris niet goed over het voetlicht krijgt waar hij voor staat. Betrouwbaarheid, deskundigheid, zekerheid en onpartijdigheid zijn belangrijke doelen van het notariaat. Zodra dergelijke kwaliteitsnormen voor de consument net zo transparant worden als de prijs van de dienstverlening dat nu al is, dan krijgt het notariaat weer het volle vertrouwen, waar het naar mijn mening recht op heeft. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij.

Mr. Dirk Doude van Troostwijk,
Notaris te Bussum.

Klik hier voor de Ombudsman:logo gooi en eemlander


Terug naar het nieuwsoverzicht