Actuele Column: De Stempelnotaris

18-11-2009

logo gooi en eemlanderlogo nhdlogo leidsch dagbladlogo haarlems dagblad


De Ombudsman van De Gooi- en Eemlander vroeg notaris Dirk Doude van Troostwijk om een aantal actuele zaken in het notariaat toe te lichten in de vorm van een column: Bericht van de Notaris. De columns verschijnen in vier dagbladen en natuurlijk ook hier:

De Stempelnotaris

Vignet column Wat is de rol van de notaris bij de overdracht van een huis? Heeft de consument de notaris echt nodig, of plaatst deze alleen maar plichtmatig zijn eigen stempel op de papieren van anderen? De notaris zorgt ervoor dat de overdracht geldig is. Hierdoor durft de bank de hypotheek te verstrekken en kan de verkoper er op rekenen dat hij zijn geld krijgt.

Het goed functioneren van de vastgoedmarkt in ons land, is voor een belangrijk deel te danken aan het notariaat. Via de notaris is de onroerend goedoverdracht min of meer gegarandeerd. En omdat er zo weinig mis gaat, is de schade verzekerd als er onverhoopt toch een fout wordt gemaakt. Dat de overdracht van vastgoed vlekkeloos verloopt, is belangrijk voor iedereen. En dus is het reëel dat daar een redelijke prijs voor betaald wordt. Wat ook goed is voor de prijs, is dat er in Nederland slechts één, onpartijdige notaris nodig is bij transacties. In diverse landen om ons heen kiest iedere betrokkene zijn eigen sollicitor. Die gaan dan met elkaar aan de slag, ieder in het belang van de eigen cliënt. Het zal u niet verbazen dat in dergelijke situaties de consument bijna altijd duurder uit is. Maar waar betaal je nou precies voor? Het is toch maar één druk op de knop, shift F7, stempelen, klaar? Nee, zo simpel is het echt niet. Een klein kijkje in de keuken. Als de voorlopige koopakte tussen partijen is gesloten, gaat de notaris aan de slag. Tal van gegevens worden gecheckt, eerst in de gemeentelijke basisadministratie, daarna in het kadaster. Niet formeel, maar daadwerkelijk, want tal van gegevens kunnen de koop belemmeren. Te naamstelling, zakelijke belangen (staat het huis op naam van een BV?) en nog veel meer mogelijkheden worden nagegaan.

Vervolgens worden, ook weer niet formeel, maar daadwerkelijk de hypotheken geverifieerd. Hoe verloopt de aflossing van de verkoper, hoe solide is de financiering van de koper? Vervolgens worden de aktes opgesteld en wordt de afrekening tussen koper en verkoper op papier gezet. Via die afrekening wordt door de notaris ook de overdrachtsbelasting geïnd. Veel mensen denken dat die zes procent in de zak van de notaris verdwijnt, maar dat is niet het geval: de notaris draagt deze som natuurlijk af aan de Belastingsdienst. Tenslotte komen partijen op het kantoor van de notaris bij elkaar. Als er dan geen meningsverschillen meer zijn, wordt de koop “bezegeld” en worden de aktes via het Kadaster vastgelegd. Kortom: hoezo stempelen?

Het kopen van een huis is iets anders dan het kopen van een broodje bij de bakker. Als er iets mis gaat in een onroerend goedtransactie, zijn de gevolgen groot en die gevolgen komen vaak pas jaren later aan het licht. Met zijn stempel zorgt de notaris uiteindelijk voor zekerheid. Als je het zo bekijkt is de omschrijving Stempelnotaris nog een eretitel ook.

Mr. Dirk Doude van Troostwijk,
Notaris te Bussum

Klik hier voor de Ombudsman
logo gooi en eemlander


Terug naar het nieuwsoverzicht